Старият храм в Курило е бил посветен на Вси Светии. Според професор Стефан Бояджиев, преподавател в Духовната академия, храмът е от IХ в., вероятно от Византийската епоха. Той е разрушен при построяването на жп линията София – Роман 1894-1897 г.и възниква необходимост от нов храм за християните от селото.

Съграден е малък параклис. По това време VII трудова дружина прокарва пътя през Искърския пролом. Тогава оттук минава цар Борис III , които от разговор с началника разбира, че параклисът е единствен за селото и е недостатачен за духовния живот на населението.

Разпорежда да се разшири и удължи параклиса и VII трудова дружина извършва строителната работа през 1939г., а местното население осигурява средства, събрани чрез дарения. 
Новопостроеният храм е еднокарабна базилика с камбанария. Зидарията е каменна, груб строеж. Осветена е през 1942г. от Софийския митрополит Стефан, представител на Светия синод на Българската Православна църква и по-късно неин екзарх.
Храмовият празник е Успение Богородично. При освещаването на храма присъстват много гости, сред които военни и началникът на VII трудова бригада. До църквата и до днес се намират основите на стария храм, вероятно един от най-старите в нашия район.

Related Images: