Нови Искър става като предградие на Рим 

Нови Искър става като предградие на Рим 

Безработни ще садят домати около София, в центъра ще гледаме дървета по покривите!

Нови Искър ще се превърне в агроинкубатор на столицата София по подобие на област Лацио в Рим, пише „Монитор”. „По този начин ще се подпомогнат малки и средни фирми от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Целта е те да могат по-лесно да реализират продукцията си на софийския пазар, като си спестят транспортни и складови разходи и същевременно осигурят допълнителни работни места за местното население и така решат част от социалните проблеми в района”, обясни Жоржета Рафаилова, експерт от проекта ТУРАС. По проекта за устойчива урбанистична среда София работи заедно с още 11 европейски града, сред които Лондон, Рим, Брюксел, Дъблин. Целта е да създадат стратегии за разрешаване на проблемите на пренаселените големи градове като липсата на зеленина, недостига на природни ресурси и мръсния въздух.

Всеки от 11-те града, участващи в инициативата ТУРАС, работи по решаването на различен проблем на градската среда. Столичната община съвместно с Варненския свободен университет са насочили усилията си към казуса с неконтролируемото разрастване на градовете. Предвижда се занапред София да расте в северна посока към Стара планина. Това обаче трябва да става планирано, като се избегне безразборното застрояване, на което станахме свидетели в южните квартали в полите на Витоша. „Една от причините да се избере район Нови Искър е наличието на добри традиции, подходяща земя и общински терени”, каза още Рафаилова. Желаещите да отглеждат пчели или екологично чисти плодове и зеленчуци ще имат възможност да получат експертна помощ.

На тях ще им се окаже и подкрепа да се кооперират по правилата на клъстерите, за да могат да въведат най-съвременни технологии и да оптимизират цената на продуктите си. Друга от предлаганите мерки е по-ниската такса за издаване на строителни разрешителни и за въвеждане в експлоатация на нови сгради. Те трябва да са доста по-високи в полите на Витоша и преференциални в предвидените за бъдещо разрастване северни райони на града. В плана е заложено и развитие на транспортната инфраструктура и най-вече на железопътния транспорт.

Планира се изграждане на линия на скоростен трамвай или дори градски влак. Друга мярка е защитата на зелените зони, така че да не бъдат унищожавани при бъдещото застрояване, както вече се случи в много части на града. Основен проблем е и канализацията в тези райони. В централните градски райони пък покривите и фасадите на сградите могат да станат място за отглеждане на растителност или зеленчукови градини. Тази практика, прилагана вече на много места в Европа, рано или късно ще стигне и до нас, смятат експертите. /БЛИЦ

Blitz.bg: 

Related Images:

Posted in .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *