Да се намали драстично цената на билета за градския транспорт в София

Недоволни от мръсния въздух в София искат по-евтини билети за градския транспорт

 Хората искат инфраструктурата да изпреварва строителството в столицата

Да се намали драстично цената на билета за градския транспорт в София и да има дни, в които той е безплатен, ако нивата на замърсяване на въздуха са високи. За това настояват граждани от кварталите, където довечера ще има протести заради мръсния въздух в столицата, съобщи телевизия Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че това са кварталирегите “Красна поляна”, “Оборище”, “Овча купел”, “Западен парк”, „Оборище“, “Младост” и “Дружба”. Много е силно недоволството срещу изгарянето на гуми, кабели и дрехи.

„Искаме нашите деца и ние да сме здрави“, каза Владимир Икономов от НПО „Зелен Младост“. Той заяви, че автомобилният трафик е основен замърсител в София. Друг проблем според хората е презастрояването, което увеличава броя автомобили, които паркират в зелените площи. Недоволните искат още повече залесяване, по-малко застрояване, а инфраструктурата да изпреварва строителството.

Според организаторите на протестите трябва да се отпускат помощи за ток и газ, но не и за твърди горива. Хората искат още мобилните станции за измерване на чистотата на въздуха да се поставят на адекватни места.

Основната цел на протестиращите е да покажат, че мръсният въздух не е проблем само на центъра на столицата, а на всички квартали.

480 млн. лева ще бъдат отделени за екология в бюджета на София за следващата година. Чистият въздух ще бъде сред основните приоритети на общината, съобщи БНТ. От кметството настояват за законови промени, които да гарантират качеството на продаваните дърва и въглища.

„Всички атмосферни замърсители с изключение на фините прахови частици (ФПЧ) вече са под пределно допустимите норми“, заяви пред националната телевизия Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичния общински съвет (СОС). Това по думите й е станало ясно от анализа при подготовката на общинската програма за въздуха.

„Нашата основна битка на този мандат и на тази програма до 2020 година е справянето с проблема с фините прахови частици“, каза Радева. Тя напомни, че по пилотен проект в Нови Искър ще бъдат подменени печките в 30 домакинства, избрани на конкурсен принцип. Общината ще кандидатства и с по-голям към оперативна програма “Околна среда”.

Общинският съветник от БСП в СОС Калоян Паргов уточни, че от заделените 480 млн. лева над 300 млн. лева са само за метрото. Той предложи три мерки срещу мръсния въздух в София: ежемесечно миене на улиците и булевардите, отказ от дизела и минаване на газ и метан за градския транспорт, както и строг контрол, санкции и стимули за всички домакинства, които се отопляват с печки в зависимост от това дали горят екосъобразни енергоносители.

Наскоро Столична община предложи механизъм с разнообразни мерки, които да влизат в сила при различни прогнозни превишения на нивата на фини прахови частици в Столицата. Предстои предложението да бъде обсъдено от комисиите на Столичен общински съвет.

Общината предлага разширение на Зона 1 (с включване към нея на бул. „Черни връх“, “Околовръстен път”, бул. „Никола Петков“, ул. „Любляна“, бул. „Овча купел“, бул. „Н. Мушанов“); обезпечаване на автобусния парк на градския транспорт, така че в Зоните 1 и „Център“ да се движат само превозни средства с Евро 6; оптимизиране на сметоизвозването през зимата; увеличени месечни такси за престой в същите зони на товарни и строителни машини и камиони; второ депо за земни маси в западната част на София.

Също така са планирани мерки в зависимост от прогнозите за нивата на фини прахови частици за следващите 48 часа.

При най-ниската прогнозна стойност за превишение (между 51 до 100 µg/m3) СО ще се обръща с призив към гражданите да не използват личните си автомобили, както и към онези, които използват твърдо гориво за битово отопление – при възможност да го заменят с екологично. Предвидено е и оросяване, когато метеорологичните условия позволяват това.

Механизмът добавя нови мерки при всяко следващо ниво на превишение (101 – 150 µg/m3, 151 – 200 µg/m3 и над 200 µg/m3). При прогнозно превишение между 101 – 150 µg/m3 ще бъде добавена и още една мярка – разрешаване на безплатно паркиране в буферните паркинги при използване на градски транспорт.

При прогнозно превишение между 151 – 200 µg/m3 ще бъде добавено и двойно увеличаване на таксата за паркиране в „Синя“ зона.

При прогнозни превишения от над 200 µg/m3 към вече посочените мерки ще се добавят нови:

  • – „Зелен билет за градски транспорт“ – на цена от 1 лев за целия ден;
  • – сезиране на КАТ за проверки за екологична изправност на автомобилите;
  • – забрана на движението на МПС от 08:00 до 20:00 часа в зона Център;
  • – забрана за влизане на всички ППС в карето, ограничено от бул. “Т. Александров”, бул. “Княз Ал. Дондуков”, бул. „В. Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Хр. Ботев“;
  • – разширяване забраната за МПС до “Зона Център“;
  • – плаващо работно време в общинската администрация с цел намаляване на трафика в пиковите часове;
  • – пълна забрана за движение на МПС и безплатен градски транспорт за територията на цяла София.

До най-драстичната мярка – пълна забрана за автомобили и безплатен градски транспорт ще се стигне едва при 8 поредни реализирани превишения от над 200 µg/m3 въпреки предприетите преди това действия.

Механизмът е пилотен и ще премине през тестов период, уточняват от общината.

https://www.investor.bg Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Related Images:

Posted in .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *