Богатата история на София ще е акцент в програмата, съпътстваща българското европредседателство

Богатата история на София ще е акцент в програмата, съпътстваща българското европредседателство

Богатата история на София ще е акцент в програмата, съпътстваща българското европредседателство. Непосредствено преди началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в Столичната община тече сериозна подготовката за културната програма. Как да бъде представена София на гостите. Освен десетките събития, които ще се организират заедно с Министерството на културата, Столичната община ще заложи и на традиционно най-известните си фестивали, както и на изложби в центъра на града.

Тодор Чобанов – зам.-кмет на София по културата: „Ще имаме знакови издания на световноизвестния фестивал „София филм фест“, който ще събере както всяка година много творци, ще има и фокус, свързан със спорта, тъй като по стечение на обстоятелствата София тогава ще е и европейска столица на спорта. Така че такива големи, традиционни формати като „София филм фест“ ще бъдат изцяло ориентирани към това да представим на нашите гости, нашата публика не само българската, но и световната култура. Ще има много изложби на открито, на много известни места като Народния театър, моста на влюбените, градинката на „кристал“, ще действат няколко тематични маршрута, които ще са изцяло отворени за жители, така и за гости на града. Маршрути, свързани с най-важните забележителности и да покажем най-хубавото на София“.

А за да се запознаят гостите със забележителностите на София, общината предвижда културна програма с много информация за историята на града.

Тодор Чобанов – зам.-кмет на София по културата: „Традиционно работим с Асоциацията на екскурзоводите, Столична община има собствени екскурзоводи, всички те ще са на разположение, ще разведем стотици групи, вече имаме множество заявки, както и групи гости, от делегациите, които ще им покажем София. Само за една от срещите ще има около 1000 човека“.

Европредседателството е шанс за София да привлече вниманието върху себе си, а от там и повече туристи за в бъдеще, допълни Чобанов.

https://www.tvevropa.com

Related Images:

Posted in .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *