Сдружение иска влаковете от Перник, Мездра и Драгоман да стигат до Казичене

Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” иска маршрутът на пътническите влакове, които в момента се движат от Перник, Драгоман и Мездра до Централна гара в София, да бъде удължен до Казичене.

Така ще се намали времето за пътуване и достъп до източните райони на София и летището, уточняват в съобщение до медиите от сдружението. Те са писали на общинските съветници в комисията по транспорт към Столичния общински съвет да поискат промяната от “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, тъй като в момента се изготвя графикът за влаковете за догодина.

В момента времето за пътуване с градски транспорт от Нови Искър до летище София отнема с прекачвания минимум час и 10 минути, без да се отчита времето за чакане по спирки и прекачване, отбелязват от сдружението. Заедно с тях, за да отидат и да се върнат, хората от тези райони губят минимум 3 часа дневно в пътуване за разстояние от трийсетина километра.

Предлаганата интеграция ще позволи пътуването да се осъществи само с едно прекачване (на метростанция Искърско шосе), а времето за пътуване да бъде съкратено двойно – за под 40 мин. в посока, или под час и половина за отиване и връщане дневно.

Подобна е и ситуацията по направлението Перник – София. Удължаването на влаковете до гара Казичене ще позволи на перничани да стигат до летището само с едно прекачване, а до офисните сгради в района на Подуене, индустриалната зона край летището и Казичене – без прекачване. Така хората, които живеят и работят около гарите и спирките покрай железопътните линии в София, ще могат удобно да достигат до кварталите “Гео Милев” и “Младост” – преки връзки, които в момента не съществуват с градския транспорт, отбелязват още от “Градски транспорт и инфраструктура”.

www.dnevnik.bg

Please follow and like us:
32

830total visits,7visits today

One Comment

  1. Много хора работят в София. Ако пуснат повече редовни влакове от Нови Искър до Централна Гара за връзка с метрото ще е прекрасно. Няма да има сутрин претъпкани маршрутки и автобуси на градския транспорт. Няма да има и задръствания в сутрешния час пик във входните участъци на София. Преди време имаше разработена стратегия да пуснат метро-композиции до гара Курило в Нови Искър. Минаха изборите и стратегията умря. Напълно логично е метрото да стига до съседни на София населени места. Във Варшава още от преди 30 години има такава изградена транспортна система . Метрото стига на над 80 км от центъра на столицата и обслужва милиони пътници. ползите са много и някой трябва да се замисли за това.
    2    0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *