Соларография

Какво е соларография

Това е една невероятна комбинация от аналогова и цифрова технология за изображения, който ви позволяват да видите и проследите движението на слънцето по небето през деня върху хартиен носител. то изобретено през 1999 г., от фотографи от Полша и Испания, поддържащи в момента международния сайт solargraphy.com проект. 

Идеята на метода е да се използва дългата експозиция, която достига до шест месеца, например, от зимнот към лятното слънцестоене, когато слънчевата деклинация варира от минималната до максималната. По-голяма експонация  в този случай не е необходимо, тъй като слънчевите писти ще се припокриват. Минималната скорост на затвора – един ден. За да се получи изображение изисква безобективна камера (наричан също “камера обскура” или “много малка дупчица”). 

Ролята на оптичната система в този случай изпълнява кръгъл отвор с диаметър от 0.2-0.5 мм, и се използва традиционната черно-бяла фотографска хартия. Камера може да бъде всеки светлонепроницаема контейнер: консервена кутия, кутия от нес кафе или кенче от бира или безалкохолно, кофа. Безобективната камера е насочена към Слънцето и се фиксира точно.  Слънцето се проектира като светлинен лъч през малкия отвор в кутията върху неподвижния лист фотохартия. Непрекъснато осветление фотографски материал води до факта, че сребърни съединения започват да се разлагат в камерата директно върху фотографска хартия, има видим образ и не изисква допълнително химическа обработка. Изображение, което е достатъчно любопитно, оказва се, малко цвятно. 

Това се дължи на оптичните свойства на колоидни частици от сребро в емулсията на  фотохартията, при което различната интензивност на слънцето създават различни нюансина траекторията на слънцето проектирана върху хартията.  Изображението се появява почти веднага – след 5-10 минутна експозиция. Имайте предвид, че традиционният метод за фото чувствителен материал по това време вече е напълно помрачен. 

В края на дългата експозиция са останали много траектории на слънцето. Необходимо е само да се сканира изображението много бързо след като е извадено от камерата и да се обработи цифровото изображение с някоя графична програма.  Да се обърне негативното изображение в позитивно и да се направи необходимата цветна корекция. На снимката по-горе ясно показва как всеки ден в продължение на три месеца, слънцето се движи по небето.

Превод и редакция - Веско Вълков

Related Images:

Posted in Без категория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *