Ядрена батерия колкото монета

Ядрена батерия колкото монета

Изобретението е шест пъти по-мощно и издържа около милион пъти по-дълго /Петър Стоянов/

Батериите са неразривна част от ежедневието ни. Те захранват почти всичко наоколо, дори вече големи машини като електрическите автомобили например. Стремежът в развитието им обаче продължава да бъде в посока създаването на все по-малки и същевременно по-мощни източници на енергия. Един от тях несъмнено е наскоро показаната ядрена батерия, изобретена от екипа на доц. Джае Куон от Университета в Мисури, САЩ.

Да използваш радиоизотоп вместо стандартните химически съставки в продукт за ежедневието може да звучи налудничаво на първо четене, но според създателите на новата батерия тя е по-малка, по-лека и по-ефективна. Това “по” обаче не бива да ви заблуждава, защото разликата е огромна. За да бъдем по-точни батерията е шест пъти по-мощна и издържа около милион пъти повече време. Тоест, теоретично би могла да захранва различни устройства в рамките на десетки, дори стотици години. В същото време доц. Куон е сигурен в безопасността на продукта, като напомня, че ядрени енергийни източници вече се използват за безопасно захранване на различни устройства, като пейсмейкъри, космически спътници и подводни системи.В този смисъл по-новаторската идея в батерията на американските учени всъщност е размера – те са успели да получат продукт, който е приблизително с големината и дебелината на монета. Целта на изследователските усилия била да се постигне източник на енергия за захранването на микроелектромеханични системи (т.нар. MEMS) – в общи линии в тази група например влизат различен тип сензори, по-малки от милиметър.

Иновациите обаче не са само по отношение на габаритите, а в използвания полупроводник. Новата батерията използва полупроводник в течно, а не в твърдо агрегатно състояние. Причина за това става откритието, че критичната част от използването на ядрена батерия е, че радиацията поврежда структурата на кристалната решетка на твърдите полупроводници. Доц. Куон вярва, че чрез използването на течни полупроводникови елементи ще избегне проблема.

В бъдеще университетският екип се надява да увеличи мощността на батерията, да намали размерите й и да извърши изпитания с различни материали. За момента използваният изотоп е сяра-35. Учените вярват, че батерията може да бъде по-тънка от човешки косъм.

Въпреки възможността за съществуването на батерия с дълъг живот, която да захранва MEMS системи, при това със сравнително малък живот, от Университета в Мисури предупреждават, че разработката все пак още е в експериментален период и е твърде рано да се говори за реалния й пазарен потенциал. http://www.segabg.com

Related Images:

Posted in 1 Ниво1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *