До 7-8 години цялата страна ще е с нов кадастър

МИХАИЛ КИРОВ – ИЗП. ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯТА ПО КАДАСТЪРА:

ВАСИЛ НАНЧЕВ – неделя, 16-07-2017 – 18:01

Скица на имота може да поръчаме и през интернет, До няколко месеца външните ни офиси в София ще са 8

– Г-н Киров, колко изнесени офиса ще има агенцията до края на годината?

– В момента са 100 в България, я в София са – 5. В най-скоро време ще станат 8. Сега 3 са в районните общински администрации в „Люлин”, „Надежда” и гр. Нови Искър и в бъдеще „Илинден”. Там служители от общините обслужват клиентите от името на агенцията. От началото на месеца в София имаме собствени изнесени офиси на ул. „Кракра“ 3, „Сердика“ 5 в центъра.

Затова целта ни е в изнесените офиси и тези в общините да започнат да ходят повече хора там, а не от цяла София да отиват чак главния ни офис в кв. „Павлово“, където на ден минават по 400-500 клиенти. По-натоварено е в отпускарските летни месеци, а по-малко са клиентите през зимата.

Хората трябва да знаят, че могат да поръчат и получат скиците на имота си и в другите ни офиси. Поръчката може да направена и през интернет.

– Къде планирате още офиси в страната и в София?

– Промените в Закона за кадастъра, приети през 2016 г., дават възможност и общините и ведомствата да извършват услугите, предлагани от Агенция по кадастъра. Упълномощени техни служители ще могат да влизат с парола в нашата система и да изкарват скици, справки и други документи, за които има поръчка.

Има и опция да обслужват от наше име, но тепърва ще се договарят финансовите параметри – как да си поделим приходите и разходите за тази дейност. Развитието на външните ни офиси ще зависи от желанието на общините. С НСОРБ сме в непрекъснати разговори и вече сме на едно мнение за необходимостта от откриване на тези представителства. Нотариусите например от години имат достъп до системата ни през интернет и биха могли да я ползват, но не го правят често. А е редно и те да не изискват от клиентите си да им се представят документите на хартия.

Използването на възможностите да се изкарват документи чрез достъпа през мрежата до системата ще намали опашките пред гишетата. В момента правим курсове с общините, с нотариуси, със съдии и други заинтересовани лица да им разясняваме предимствата й. Те трябва единствено да имат електронен подпис. Като изкараните документи по този начин са равносилни на хартиените и са с 30% по-евтини. Всеки може чрез нашия сайт да си поръча документ и след това да го получи в някои от офисите ни или гишетата в общините.

– Какъв е ръстът на поръчките за документи през мрежата?

– През миналата година бе 10% за цялата страна. За първите 6 месеца на 2017 г. делът на ползването на електронните услуги е под 5%, като те са повече от специализирани потребители на агенцията като нотариуси или най вече други фирми. Останалите предпочитат да висят на опашка. А и хората може да не знаят къде е имотът им и искат да говорят със служителя, за да се консултират какво да поискат.

Някак си не можем да се откажем от хартиените документи с печати и подписи. „Заслуга“ за това пък имат и ведомства, които не признават електронните документи. Засега никой освен Столична община не признава електронните скици на имотите.

– Какво трябва да се направи, за да се повиши използването на електронните документи?

– Когато започнат и нотариуси, и общините, и ведомства да ги използват, хората ще се поуспокоят и също ще започнат да го правят. Агенцията е 100% електронизирана.

– Какво бихте посъветвали хората, когато ползват услугите ви през компютъра си, например когато искат да си изкарат скица на имота си?

– Хубаво е преди да поръчат документа, да огледат справката или скицата на екрана на компютъра си, дали те отговорят на записаното от документите за собственост. Дали няма грешки в цифри и други неща. Така ще се намалят рисковете от грешки и ще се спести време.

– Как става плащането на поръчаните документи през мрежата?

– Принципът е услугите да се предплащат, за да може да се започне с изпълнението им. Само при справките се плаща преди изтеглянето им от системата. С банкова карта се плаща през ипей или като се изпрати сканирано платежно нареждане за внесени в пари в банка. В бъдеще разработваме и директно да се плаща с карта.

В момента гледането на кадастралната карта е безплатно. Човек може да влезе в системата ни и да я разглежда. Може да се търси имот по адрес, по идентификатор, който е своеобразен ЕГН на имота или чрез навигация по карта. Важното е обаче да се знае какво се търси и къде може да го намери.

Справката за собствеността струва 3,50 лв. Тя е почти аналогична на скицата и така може да види дали няма сбъркано нещо по нея.

– Каква е разликата в ползването на кадастрални услуги през мрежата у нас и в Европа?

– Най-напреднали в това отношение са скандинавските страни като Швеция и Норвегия. Също и Холандия. Там обаче кадастърът е изчистен от проблеми стотици години преди нас. Затова и процедурите им са много опростени. Например в Норвегия сделките с имоти стават без нотариус. Продавачът и купувачът подписват двустранен договор, който се изпраща в службата им по кадастъра, която отразява покупко-продажбата. У нас такъв модел на работа все още е немислим.

Информацията в агенцията е цифрова, а разпечатването е връщане с години назад, защото такива са изискванията. Колкото и да сме електронизирани обаче, няма начин да насмогнем на потока от заявки. Говорим с МРРБ да ни увеличат щата.

– Кой ще се цифровизира по-бързо – хората или институциите?

– Естествено институциите, защото там има два варианта с моркова или тоягата. Не може в 21-ви век да караме с ферманите и хартии. Или да си пишем писма между ведомствата, за да ни изпратят справка или друга информация, което отнема месеци и дори година, за да получим писмения отговор на хартия. Ползваме ли повече възможностите на цифровите технологии, то времето може да се съкрати поне наполовина. Подготовката на хартиени документи отнема време и ресурси. Технологично всичко може да стане, само да има желание. При нотариус например човек би могъл да си заяви скица и няма нужда да идва до офис на кадастъра или в общината. Въпросът е какъв брой от нотариусите го правят.

С ГРАО вече работим по новия начин. Когато правим изменения на кадастралната карта, през системата автоматично получаваме отговорите на нашите запитвания например за адреса на собствениците (ако например те не живеят в този имот).

– На какъв етап е цифровизацията на кадастралните карти на София и на страната като цяло?

– От 24 района в София 22 са готови. Остават само „Лозенец” и „Слатина”, където има частични проблеми. Скоро столицата ще е с напълно нова кадастрална карта. 24% площта на страната имат. С цифровизирани кадастрални карти са 7,5 млн. имота от общо около 18 млн., или 40% от всички. Включени са всички областни градове и още 600 населени места, главно по морето и в планинските курорти, към които има силни инвестиционни интереси. След като леко преработим и земеделските земи, след 2-3 години покритието ще стигне около 70%, а след 7-8 години и 100%.

Идеята ни е едно ведомство в дадено населено място да издава скици и за регулираните имоти и за земята, гората. Да не ходят хората на много места. Когато информацията е събрана в едно ведомство, ще се намалят цените услугите и ще се повиши сигурността.

– Докъде стигна съвместяването на цифровия кадастър с имотния регистър?

– Работим съвместно с имотния регистър. Понякога автоматично нанасяме промените, понякога изчакваме да видим, защото стават и грешки и се вписват различни данни, като процентите на идеалните части, ползватели, собственици. Затова и ние предпочитаме да го видим на хартия, за да не се създава напрежение.

Изменението в кадастралния регистър е безплатно. Ако човек си представи документ за собственост, служебно се променят при нас параметрите на имота, но това става през мрежата само с електронен подпис. Иначе трябва да се идва лично. Стремежът ни е да не се заличи някоя информация в документацията.

– Колко съдебни района имат пълно покритие между имотен и кадастрален регистър?

– Засега са затворени само 4 съдебни района – Несебър, Балчик, Каварна и Троян. Очаква се със заповед да министъра на правосъдието там да се открият имотните партиди. В област Ловеч покритието е на 90% и до края на годината ще достигне 100%.

– София ли ще бъде последният съдебен район с цифрови имотни партиди?

– Столицата много напредна. След като бъдат завършени картите на „Лозенец” и „Слатина”, най-късно в началото на следващата година, ще се отворят имотните партиди. След това ще се работи за оптимизация, защото всяко ново нещо има неточности и с времето те се изчистват.

 ВИЗИТКА:

Инж. Михаил Киров е роден в Ловеч

  •  Завършва средното си образование в Строителния техникум в Кърджали, а висшето си образование във ВИАС. Учи и във ВТУ “Св. Кирил и Методи”
  •  От 1985 г. до 2000 г. работи в “Ловешки териториален кадастър” ЕООД, като от 4 години е бил управител на фирмата, а от 2001 г. е началник на Службата по кадастъра – Ловеч
  •  От 16 юни 2017 г. е назначен за изпълнителен директор на агенцията

http://www.monitor.bg

Related Images:

Posted in old.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *