София загуби 100 000 лв. от неизползваемият проект на новото кметство

 

София загуби близо 100 000 лв. от неизползваемият проект на новото кметство

Докато правителството се чуди как да спеасти излишни разходи за да ги ползва в реалното строителство, Столична община плати 100 000 лв. за проекта на ново кметство на район Нови Искър. А всъщност проекта не може да бъде реализиран. Така общината е принудена да продължава да плаща месечен наем от 2800 лв., за да може да работи общинската администрация на района.

Криминалната история за хвърлените на вятъра пари стана ясна по време на заседанието на Столичния общински съвет на 26 април. Поводът беше искането на кмета на район Нови Искър Даниела Райчева за сключването на договор за наем за ползване на сграда за нуждите на районната администрация.
В момента Нови Искър няма собствена сграда за кметство. Районната администрация се помещава в стара сграда от 862 кв.м. След демократичните промени сградата е реституирана със съдебно решение. Столичният общински съвет взима решение да се построи нова сграда за кметство на мястото на супермаркета на площада, който е общинска собственост.
През 2006 г. тогавашният кмет на Нови Искър Зорница Атанасова възлага проектирането на “Евротрейд”. Компанията прави проект за нова сграда от 2600 кв.м с прогнозна цена от 1.2 млн. лв.
Според експерти проектираната сграда е непригодна за нуждите на кметската администрация. Причината е, че инвестицията е голяма, издръжката на сградата също. Разположението и размера на кабинетите не са съобразени с нуждите на администрацията. Това е причината кметството в Нови Искър да откаже да плати проектирането.
Фирмата обаче завежда дело, което печели. Така през март 2012 г. Столична община е принудена да плати 95 хил. лв. за проектирането. Според Антоанета Михайлова, зам.-кмет на Нови Искър този проект никога няма да бъде използван.
Освен парите платени за проектирането, допълнително са платени около 20 хил. лева за събаряне на супермаркета в центъра на Нови Искър, за да бъде освободен терена за новото строителство на бъдещото кметство.

Кмета на район Нови Искър Даниела Райчева предлага решение на проблема.

Тя предлага да се разменят общински имоти с градската потребителска кооперация – ГПК “Искра”.
Столична община и ГПК “Искра” са съсобственици в няколко сгради. Изчистването на съсобственост ще стане като ГПК “Искра” прехвърли дяловете си в сграда в центъра на кв. Александър Войков в Нови Искър на общината. В сградата сега се помещават ресторант “Кумарица” и Фитнес зала. В замяна общината ще прехвърли на кооперацията своите дялове в други две съсобствени сгради.

По този начин общината няма да плаща годишно по 35000 лв. за старата и непригодна за кметство сграда. А освен това и средствата за реконструкция и поддръжка ще са многократно по-малки от построяването на нова сграда .
Това предложение още не е влязло за гласуване в столичния общински съвет, но може би е най-правилното решение за да има Нови Искър наистина Кметство със своя собствена сграда и навярно ще бъде подкрепено от жителите на целия град.

 

Related Images:

Posted in Регионални новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *