Църквата „Св. Троица” – кв. Кумарица

Църква в кв. КумарицаМалката църква „Света троица”е исторически паметник и резултатите от направените проучвания свидетелстват, че тя е построена през ХІ или началото на ХІІ век. Според местно предание покривът на храма е изгорен от турците. Съществуват предположения, че причина за това е участието на кумаричани във хайдушкото движение.

През 1780 година покривът е построен отново и е възстановен иконостасът.
По време на Възраждането населението на Кумарица не изостава от общия реформаторски дух на нацията. С цената на много злато кумаричани измолили решение за построяването на църква. Тя е била ниска постройка, според изискването на фермана / да не бъде по висока от човек, възседнал кон/.

Храм „Св. Троица” е построен през 1904-1906 г. на мястото на разрушената стара църква и е резултат от обединените усилия на жителите на квартала, които са помогнали както с доброволен труд, така и с финансови средства.

От 1870г. енорийски свещеник е Боне Найденов, ръкоположен през 1870г. от владиката на Пирот. По време на неговото свещенодействие през 1906 г. е построен новият храм „Св.Троица , на мястото на старата църква. В него служат свещениците Юрдан Ангелов,поп Стефан, поп Кръстан, а в по-ново време поп Димитър и поп Николай.
До днес са запазени книгите с имената на дарителите. Църквата представлява трикорабна базилика построена от тухли, с площ около 200 кв. м. Иконостасът е автентичен, с дърворезба и оригинални икони.

Related Images: