Параклис „Свети Спас” в с. Локорско

Параклисът „Свети Спас” е построен през 1997-98 г. на мястото на старо оброчище. Заслугата е на местни жители, които са помогнали с финансови средства и доброволен труд. Параклисът е с площ около 30 кв. м. и е изграден с „локорски камък” от местни зидари.

Иконостасът е от черешово дърво и има много икони. Стените и купола все още не за изографисани. Към настоящия момент там има символична „камбанария” и нестандартна камбана. В близост до параклиса е изградена чешма от камък, дар от местните жители. Храмовият празник на параклиса – 40 дни след Великден се празнува събора на селото, когато в двора на параклиса се стичат жители и гости на Локорско.

Параклиса е построен покрай древен път, водещ към връх Мургаш и преминаващ през красиви местности – „Момина скала”, „Ловна хижа” и хижата в местността „Двата върха”. От възвишението, на което е разположен параклиса, може да се види и защитената местност „Турченица”, оброчището „Света Троица” и почти разрушената църква – паметник на културата „Св. Николай” /1868 г./, намираща се в гробищния парк на с. Локорско.

Параклисът е действащ и отворен за посетители. Стените и купола още не за изографисани. Към настоящия момент там има символична „камбанария” и нестандартна камбана. В близост до параклиса е изградена чешма от камък дар от местните жители. Храмовият празник на параклиса – 40 дни след Великден се празнува и събора на селото, когато в двора на параклиса се стичат жители и гости на Локорско.

Related Images: