Видео. Концерт 110 години-читалище “Христо Ботев-1907” Нови Искър

110 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕ

 110 години – повече от век и само частица от безкрайната вечност.
110 години присъствие – ярко и запомнящо се, защото е изпълнено със смисъл, градено с любов и творено от талантливи хора.

 На тази възраст, нашето читалище не остарява, напротив -то трупа опита на времето, но и неговата модерност, защото стъпвайки на здравите основи на миналото , се развива в съзвучие с новите духовни търсения на съвремието ни.

 На 110 години Читалище „Христо Ботев- 1907” продължава да отстоява своята основоположна роля в духовния живот на града ни , защото притежава двете необходими условия за своето съществуване – талантливи и отдадени на изкуството хора – ръководители и самодейци, и публика заради, които си заслужава да отделяш от така ценното си време и да го посвещаваш с любов и отдаденост.

 И докато я има тази магия, читалището ще го има и ще пребъде.
А огънят запален някога от будни и родолюбиви българи , ще продължава да гори в нашите души и в душите на децата ни !

Л. арх. Христо Мирчев
Председател на НЧ „Христо Ботев-1907“ – гр. Нови Искър, кв. Курило

Читалище Христи Ботев в кв. Курило е създадено през 1907 година и повече от век е извор на култура и просветна дейност.
Като духовен и културно-просветен център, то е свидетел на множество културни събития и срещи на художествени колективи и самодейни състави.

Думата читалище е подвеждащо, защото читалище не означава самода четеш, а и да слушаш прочетеното от друг. Театралната и художествната самодейност са били основните културни мероприятия.

Сградата в която се помещава днес читалището е построено от жителите на малкото село Курило като зала за събрания а по късно преоборудвана в киносалон. С времето си тя вече е тясна за нуждите на разрасналия се квартал, влял се в новообразувания град Нови Искър. С разширението си през 1979 година, тя е модернизирана и е увеличила броя на  седящите места в залата и е дала възможност за повече културни дейности под един покрив. Днес в нея има множество клубове и школи: школа по поп и джаз пеене, школа по изобразително изкуство, младежки танцов състав “Искрица”, детско ателие по приложни изкуства, детска школа “В шоплукъ”, школа по таекуондо, школа по английски език, школа по шахмат, клуб по народни танци “Искърци, Мъжка и женска вокални групи за изворен фолклор “Омайни гласове”.

Виж историята на читалище “Христо Ботев 1907”

Related Images: