Етнографска музейна сбирка – с. Доброславци

Етнографска музейна сбирка – с. Доброславци

  Основана през 2005г. и в нея е събрано най-ценното от традиционната материална култура на Доброславци.До момента са изложени и описани 385 експоната, като главна  постоянна грижа на читалищното настоятелство е да продължи да обогатява фонда на сбирката.

  Тук могат де се видят  50 каменни оръдия на труда,от които два долни камъка от хромел (ръчна мелница от времето на неолита,преди повече от 6000 години) и турски съдебни протоколи от 1875-1878г.


 В раздела „Бит и култура на селото” се дава представа за традиционната материална култура на селото от края на турското робство до наши дни.

  Най-хубавите предмети са в раздела „Облекло и накити”. Освен трите манекена на мъж, жена и момиче, облечени в традиционни носии, в специална витрина могат да бъдат видяни изящни женски накити: пафти, гривни, обеци, гердани и косичници(украса за коса), както и красиви ръкави-свиленици, колани и шарени чорапи. Показани са и няколко предмета за приготвяне на облеклото  – части от тъкачен стан, предачка,дарак, видове хурки, вретена и др. Особен интерес представлява витрината със старопечатните книги.

  Особено място и голяма гордост за музейната експозиция са макетите на художничката Ренате Тричкова: макет на селски двор/последните десетилетия на ХIХ век, Макет на къща през турското робство, Макет на селска къща от началото на ХХ век до Балканската война, Макет на Марковата къща/една от най-старите в селото/, Макет на черквата „Св. 40 мъченици”, Макет на останките от манастирския комплекс, Макет на старото училище, макет на селския площад в миналото.

 

Related Images: