Дравската епопея – историческа фотовъзстановка

Виж всички албуми

Дравската епопея – историческа фотовъзстановка

Историческа фото-възстановка на Дравската епопея състояла се на 29 април 2017 г. край село Негован, район Нови Искър.Фотоалбум

Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне намиращ се на северния бряг на река Драва в периода 6 до 21 март 1945. На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва.

В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса – 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт – Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.

[foogallery id=”3996″]

Related Images: